Календар здравља - ЈУЛ


28.07. - Светски дан борбе против хепатитиса
Светски дан борбе против хепатитиса, болести јетре, обележава се 28. јула, с циљем да се подстакне превентива, омогући едукација и боље разумевање вирусног хепатитиса као проблема светског здравства.

Поводом Светског дана борбе против хепатитиса лекари подсећају да се хепатитис Б и Ц не може добити социјалним контактом са оболелим, дакле руковањем, нити ако радите или се дружите са таквом особом. Оба вируса се преносе контактом са зараженом крвљу, односно, ако употребљавате коришћене игле и шприцеве, имате незаштићен сексуални однос, као и током порођаја са мајке на дете.

Хепатитис А који је уз Б и Ц најраспрострањенији, најмање је опасан облик овог обољења. У народу је познат и као заразна жутица и налази се у столици оболеле особе, па је пут преноса преко прљавих руку. Зато је за хепатитис А најважнија мера превенције хигијена, мада постоји и вакцина. Вакцинисање против хепатитиса Б, који је сто пута заразнији од вируса ХИВ, обавезан је део програма имунизације у нашој земљи, док за хепатитис типа Ц не постоји вакцина. Тестирање на хепатитис препоручује се свим особама које спадају у тзв. ризичне групе.

Светска хепатитис алијанса (WХА) обележава Светски дан борбе против хепатитиса од 2008. године, али је на заседању Скупштине СЗО маја 2010. договорено да се обележава сваке године 28. јула.