Календар здравља - СЕПТЕМБАР


24.09.-30.09. - Светска недеља дојења
Светска недеља дојења је глобална кампања која се одржава у око 150 земаља света. Њен циљ је да јача друштвену свест о значају и предностима дојења и да обезбеди подршку дојењу, а тиме унапреди и заштиту здравља мајке и детета.

Званични датум обележавања Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама. У нашој земљи, као и у многим другим земљама, за датум обележавања Светске недеље дојења изабрана је 40. недеља у години, због тога што трудноћа траје четрдесет недеља.
29.09. - Светски дан срца
Светски дан срца је манифестација од општедруштвеног значаја која се од 2000. сваке године обележава у целом свету са циљем да се повећање ниво свести становништва о томе да се обољевање и умирање од кардиоваскуларних болести може спречити увођењем здравих стилова живота и на тај начин продуже продуктивне године живота радно активног становништва, смање трошкови лечења и економске последице.

Сваке године у свету од болести срца и крвних судова мозга умире 17,1 милиона људи, што ставља овај узрок смрти на водеће место.

Светски дан срца установљен је како би се његовим обележавањем повећало знање о ризицима и унапредиле мере превенције.

Становништво Србије је, такође, највише оптерећено болестима срца и крвних судова – сваке године у Србији више од половине (56,8%) свих смртних исхода је последица умирања од болести срца и крвних судова.

Превенција инфаркта и шлога има успеха ако се смање главни фактори ризика који укључују: повишен крвни притисак, повишен ниво холестерола и шећера у крви, недовољан унос воћа и поврћа, прекомерну ухрањеност и гојазност, недовољну физичка активност и активну и пасивну употребу дувана.