Kalendar zdravlja - SEPTEMBAR


24.09.-30.09. - Svetska nedelja dojenja
Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se održava u oko 150 zemalja sveta. Njen cilj je da jača društvenu svest o značaju i prednostima dojenja i da obezbedi podršku dojenju, a time unapredi i zaštitu zdravlja majke i deteta.

Zvanični datum obeležavanja Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije događaje ili datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji, kao i u mnogim drugim zemljama, za datum obeležavanja Svetske nedelje dojenja izabrana je 40. nedelja u godini, zbog toga što trudnoća traje četrdeset nedelja.
29.09. - Svetski dan srca
Svetski dan srca je manifestacija od opštedruštvenog značaja koja se od 2000. svake godine obeležava u celom svetu sa ciljem da se povećanje nivo svesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produže produktivne godine života radno aktivnog stanovništva, smanje troškovi lečenja i ekonomske posledice.

Svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umire 17,1 miliona ljudi, što stavlja ovaj uzrok smrti na vodeće mesto.

Svetski dan srca ustanovljen je kako bi se njegovim obeležavanjem povećalo znanje o rizicima i unapredile mere prevencije.

Stanovništvo Srbije je, takođe, najviše opterećeno bolestima srca i krvnih sudova – svake godine u Srbiji više od polovine (56,8%) svih smrtnih ishoda je posledica umiranja od bolesti srca i krvnih sudova.

Prevencija infarkta i šloga ima uspeha ako se smanje glavni faktori rizika koji uključuju: povišen krvni pritisak, povišen nivo holesterola i šećera u krvi, nedovoljan unos voća i povrća, prekomernu uhranjenost i gojaznost, nedovoljnu fizička aktivnost i aktivnu i pasivnu upotrebu duvana.