Радно време: од понедељка до петка - 7.00 до 15.00 часова

Контрола ваздуха

Извештаји о мерењу загађујућих материја у ваздухуАерозагађење - Државна мрежа мерних станица према програму контроле квалитета ваздуха.

Грађанско мерење - Индикативна мерења концентрација ПМ 10, ПМ 2.5, ПМ 1.

Аутоматска станица - Агенција за заштиту животне средине.


Концентрација полена

Апликација Xеко полен приказује засићеност приземног слоја ваздуха алергеним поленом. Подаци на апликацији се преузимају са отворених портала Агенције за заштиту животне средине. Мери се концентрација 25 алергенских врста током сезоне фебруар - новембар. Апликација је намењена свима које интересује колика је засићеност ваздуха поленом на локацији на којој се налазе, а првенствено особама са израженим алергијама, здравственим радиницима одговарајућих области као и онима који прате утицај стања животне средине на здравље.

Аерозагађење у реалном времену

Грађанско мерење није професионално мерење, већ уређај отвореног кода којим се мери спољни ниво загађености ваздуха. Уређај на сваких 15 минута бележи просечну концентрацију ПМ1, ПМ2.5 и ПМ10 суспендованих честица, а мери и температуру, влажност ваздуха и ваздушни притисак. Приказујемо податке са две мреже за прикупљање ових података. Све мерне станице пронађите на линковима - мрежа сензора.

Категорије индекса квалитета ваздуха

Направите сопствени уређај

Уколико сте заинтересовани, можете са мало вештине лемљења и програмирања пратећи видео упутство, креирати сопствени уређај који ће у реалном времену приказивати аерозагађење. На следећем линку можете пронаћи детаљне инструкције.
Свој Климерко уређај можете набавити и код Интернет друштва Србије. Они непрестано развија и унапређују овај производ. Постоји и Климерко ПРО верзија која очитава SО2 и NО2. Веома су заинтересовани за израду већег броја уређаја које уз спонзорства амбасада и компанија често кроз разне пројекте донирају грађанима и на тај начин граде мрежу сензора.

Грађанско мерење - Климерко уређаји

У реалном времену на 15 минут